Werken als Lean Green Belt

Wil jij werken als Lean Green Belt? Of ben je aan het oriënteren en wil je graag weten wat een Lean Green Belt doet op de werkvloer? Dan ben je op de juiste plek. Op deze pagina lees je onder andere:

Wat doet een Lean Green Belt?

De Lean Green Belt is zowel een titel als een rol. De titel is vaak Lean Consultant en als rol is het iets wat je doet als procesmanager, kwaliteitsmanager, super gebruiker, verbetermanager, operationeel manager, quality engineer, quality manager, ketenmanager en noem zo maar op.

In de praktijk betekent dit dat je als Green Belt bezig bent met het verbeteren van processen. Je bent vaak het hoofd van een afdeling. Als zodanig initieer je verbeterstappen en motiveer je medewerkers om mee te denken hoe er slimmer gewerkt kan worden. Ook let je er op dat de verbeteringen worden vastgehouden en dat er geen nieuwe verspillingen in het proces sluipen.

Een typisch project voor de Lean Green Belt

Typisch Green Belt materiaal is een duidelijke verbetering in een enkelvoudig proces, waarbij meerdere afdelingen en meerdere mensen zijn betrokken. Door het verbeterproject wordt capaciteit vrijgespeeld, geld bespaard en/of de kwaliteit verbeterd.

Lees enkele resultaten die wij in het verleden behaald hebben

Lean Green Belt project

Waar werkt een Green Belt zoal?

In alle organisaties die bezig zijn met processen en processen verbeteren. Over het algemeen geldt wel: hoe groter de organisatie, hoe meer verspillingen er in de organisatie sluipen. Dit betekent dat grote organisaties meer behoefte kunnen hebben aan een Green Belt. Hierbij moet je wel in het achterhoofd houden dat dit een algemene vuistregel is; ook een grote organisatie kan heel Lean georganiseerd zijn.

Welke sectoren werken met Lean?

Sinds de introductie van Lean in Nederland begin 21e eeuw zijn steeds meer sectoren op de één of andere manier met Lean gaan werken. Wel zie je dat er nog veel sectoren zijn die aan het begin staan van de Lean implementaties. Daar zullen vaak al wel projecten gedaan zijn, de grootschalige uitrol is er echter nog niet. Denk dan onder andere aan de publieke sector, de diensten sector, het onderwijs, de zorg en het MKB. Sectoren die meer voorop lopen met Lean zijn met name te vinden in productie-omgevingen, detailhandel, magazijnen, enzovoort.

Wat verdient een Lean Green Belt aan salaris?

Volgens de nationale beroepengids is het startsalaris van een Lean Consultant € 2.400 bruto per maand. Dat kan oplopen tot € 4.000 voor een Lean Green Belt, afhankelijk van ervaring en de organisatie. Dit salaris kan groeien als je je verder ontwikkelt tot Lean Six Sigma Black Belt. Een Black Belt start op € 3.500 en kan doorgroeien tot € 6.500 per maand.

(Tekst gaat verder na de afbeelding.)

Lean Green Belt salaris

Hoe kan ik doorgroeien?

Als Lean Green Belt zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Ten eerste kan je een Lean Black Belt worden. Je duikt dan nog dieper in de Lean stof en leert om complexe processen te verbeteren. Ten tweede kan je Six Sigma er bij leren. Je leert dan om een grondoorzaken van problemen boven water te halen met hulp van statistiek. Door deze grondoorzaken weg te nemen, voorkom je dat je productiefouten levert aan de klant.

Via onderstaande links krijg je meer informatie over onze opleidingen: