Lean of Six Sigma, wat moet ik kiezen? Deze vraag krijg ik vaak en dat is begrijpelijk. De waarheid is dat beide methoden elkaar uitstekend aanvullen. In de ideale situatie gebruik je dus beide methoden. Toch is dat niet altijd mogelijk door een gebrek aan tijd en geld. Als je echt moet kiezen, dan zou ik in de meeste gevallen voor Lean gaan. Een voorwaarde voor Six Sigma is namelijk dat het proces beheerst is. Als dat niet het geval is, moet je het proces eerst optimaliseren met hulp van Lean.
In dit artikel lees je:
- Wat is Lean in een notendop?
- Wat is Six Sigma in een notendop?
- Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?
- Met welke methode begin ik?
Lean in een notendop
Lean is een bewezen verbetermethode. Je loopt het proces af en gaat op zoek naar verspillingen. Als je deze vindt, dan neem je ze uiteraard weg. Op deze manier besparen organisaties al snel 10% van de kosten. Dit doen we niet door harder te werken, maar door slimmer te werken. Lean biedt een gestructureerde werkwijze om de verspillingen in 5 stappen op te sporen en te elimineren.
Met hulp van Lean realiseer je doorgaans de volgende resultaten:
- Snellere doorlooptijden
- Lagere kosten
Lees meer over de Lean methode
Six Sigma in een notendop
Ook Six Sigma is een bewezen verbetermethode. Deze methode richt zich vooral op het voorkomen van fouten. We kijken hoeveel van onze producten aan de klantwens voldoen. De volgende vraag is dan wat de oorzaak is van de productiefouten. Dit gaan we onderzoeken en terugbrengen met hulp van statistiek.
Met Six Sigma boek je de volgende resultaten:
- Je haalt grondoorzaken van problemen boven tafel met hulp van statistiek
- Je krijgt minder productiefouten door de grondoorzaken weg te nemen
Wat is Six Sigma en hoe pas je het toe?
Overeenkomsten en verschillen
Lean en Six Sigma zijn allebei methoden waarmee je een proces kan verbeteren. Beide methoden bestaan uit 5 stappen en zijn eenvoudig te leren met een paar trainingen. Het verschil zit in de focus. Lean focust zich vooral op de snelheid van produceren en bij Six Sigma ligt de focus op kwaliteit. Bij Lean verbeteren we door verspillingen uit het proces te halen. Bij Six Sigma kijk je vooral naar de zogenaamde inputs. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld controleert of het aangeleverde materiaal constant een hoog niveau haalt. Als dit niet op orde is, kan er een productiefout ontstaan.
Lean of Six Sigma, met welke methode begin ik?
Wij adviseren doorgaans om met Lean te beginnen. Met Lean zorg je er voor dat de verspillingen uit een proces gehaald worden. Hierdoor ontstaat een snellere, meer efficiënte en meer constante manier van werken. Daardoor worden de data en metingen ook constanter en betrouwbaarder. Deze data gebruiken we bij Six Sigma om het proces nóg verder te verbeteren.
In bovenstaande afbeelding staat een voorbeeld van het toepassen van Lean en Six Sigma bij het maken van een kop koffie. Stel dat je met Six Sigma begint en niet met Lean. Dan zou ik onderzoeken waarom een kop koffie soms niet op temperatuur is. Ik kan dan onderzoeken of het uitmaakt welke bonen ik gebruik, hoe vaak de machine schoongemaakt wordt, enzovoort. Maar ik kan niet zeker zijn dat deze factoren de grondoorzaken zijn als het productieproces zelf niet constant is. Een kop koffie kan ook te koud worden geleverd, omdat de barista druk is met de lange wachtrij aan klanten. Pas als het productieproces constant is, kan je zien welke invloed de verschillende inputfactoren hebben op het proces.
Daarom zeggen wij altijd: breng eerst het productieproces op orde met Lean. Als het productieproces dan constant is, dan kan je daarna nog een extra verbeterslag maken met Six Sigma.
Verder lezen
We hopen dat dit een leerzaam artikel was. Wil je nog meer weten over de verschillen en overeenkomsten tussen Lean en Six Sigma? Kijk dan eens naar deze artikelen:
De 4 meest genoemde redenen voor het falen van Lean Six Sigma